Tuesday 21 January 2014

Maharashtrian Mix Vegetables Curry

Maharastrian Mix Vegetables Curry: The curry of tender val beans ( Valache dane), brinjal, potato, drum sticks (shevagyachya shenga). It tastes awesome in the winter.



Ingredients:
  • Fresh green Val beans ( valache ole dane)- 1½ to 2 cups /from 500 gm pods (You can use Pavata pods) 
  • Brinjal- 1 med. size 
  • Potato- 1 med size 
  • Drum sticks- 4 to 5 
  • Onion, chopped- 1 med. size 
  • Garlic, crushed- 5-6 cloves 
  • Turmeric powder – ½ tsp 
  • Red chilli powder or home made masala or kolhapuri masala – 3 to 4 tsp 
  • Mustard seeds- 1 tsp 
  • Asafetida (Hing)- ¼ tsp 
  • Cumin seeds- 1 tsp 
  • Goda masala- 2 tsp 
  • Jaggery (gul)- ½ tsp (optional) 
  • Salt- to taste 
  • Veg. oil- 2 tbsp 
  • Fresh coriander, chopped- 2 tbsp for garnishing 
  • Coconut paste- 3 to 4 tbsp 
  • Water- as required 

Method:
Peel drumstick properly cut into 3-4 inches. Peel potatoes and cut into 1 inch pieces. Cut brinjal into 1.5 inch pieces approx. Wash all vegetables.



Heat oil in a large pan or kadai (wok). Add mustered seeds for tempering. When mustered seeds will popping, add garlic, cumin seeds & sauté for a minute. Add onion & sauté till it turns dark brown.

Add hing, turmeric powder & sauté for a minute. Add masala or red chili powder and 3 tbsp coconut paste. Sauté till oil come out from masala.

Add val beans & some water. Cover & cook for 5-6 minutes.

Add drum sticks, brinjal, potato, salt, goda masala and water if required.

Mix well & cook for 3-4 minutes or the drumsticks and potato are cooked. Add gul, some extra water & adjust consistency as per personal choice.

Continue to simmer this curry for 2 to 3 minutes. Val beans take more time for cooking. Finally check all vegetables as they cooked or not.
You can cook this curry in pressure cooker also.
Garnish with coriander. Serve hot with chapati or bhakari or as side in a meal.


Variation:
  • You may add 2 to 3 green raw tomato in this curry. 
  • You can make without brinjal or drum sticks, val beans and potato curry is also very tasty.
   
  वाल, वांगी, बटाटा, शेंगा यांची मिश्र रस्सा भाजी
साहित्य: 
  • ताजे वालाचे किंवा पावट्याचे दाणे- साधारण २ कप (५०० ग्रॅम शेंगांपासून) 
  • वांगे - १ मध्यम आकाराचे किंव्हा ३ छोटी वांगी 
  • बटाटा- १ मध्यम 
  • शेवग्याच्या/शेकटाच्या शेंगा - ४ ते ५ 
  • कांदा, बारीक चिरून- १ मध्यम 
  • लसूण, ठेचुन- ५ ते ६ पाकळ्या 
  • घरगुती मसाला किंवा कोल्हापुरी मसाला किंव्हा लाल मिरची पावडर- ३ ते ४ टीस्पून 
  • मोहरी- १ टिस्पून 
  • हळद - १/२ टिस्पून 
  • हिंग- १/४ टिस्पून 
  • जिरे- १ टिस्पून 
  • गोडा मसाला- २ टिस्पून 
  • गूळ- १/२ टिस्पून (ऐच्छिक ) 
  • मीठ- चवीनुसार 
  • तेल- २ ते ३ टेबलस्पून 
  • कोथिंबीर, बारीक चिरून- २ टेबलस्पून 
  • भाजलेल्या खोबऱ्याचे वाटण- ३ ते ४ टेबलस्पून 
  • पाणी- आवश्यकतेनुसार 
कृती: 
  • शेवग्याच्या शेंगाचे ३-४ इंचाचे तुकडे करून सोला. बटाटे सोला आणि १ इंचाचे तुकडे करा. वांग्याचे साधारण१.५ इंचाचे तुकडे करा. सर्व भाज्या धुवून घ्या. 
  • मोठ्या पॅनमध्ये किंवा पातेल्यात तेल तापत ठेवावे. राई, लसूण, जिरे टाकून फोडणी करावी. त्यात कांदा टाकून सोनेरी रंग येईपर्यंत परतावा. 
  • नंतर हिंग, हळद आणि मसाला टाकून परतावे. त्यात खोबऱ्याचे वाटण घालून तेल सुटेपर्यंत परतावे. 
  • वालाचे दाणे आणि थोडे पाणी घालावे. झाकण ठेवून ५-६ मिनीटे शिजवावे. 
  • नंतर त्यात शेंगा, वांगी, बटाटे, मीठ व गोडा मसाला टाकावा. आवश्यक असल्यास थोडे पाणी घालावे व छान मिक्स करावे. 
  • भाजी शिजली कि त्यात गुळ घालावा. (आवडत असल्यास कच्चे/हिरवे टोमॅटो किंव्हा लाल टोमॅटो घालू शकता. कच्च्या टोमॅटोला लाल टोमॅटो पेक्षा शिजायला वेळ लागतो.) 
  • चांगले मिक्स करावे आणि ३-४ मिनिटे शिजवावे. 
  • सर्व भाज्या निट शिजल्यावर गॅस बंद करून भाजीत कोथिंबीर घालावी. 
  • हि भाजी कुकरला पण शिजू शकता. 
  • पोळी किंवा भाकरीबरोबर गरमगरम सर्व्ह करावी. 




No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!